Asocieri 'comice' de nume - II - Locuri

După ce am scris despre oameni şi nume comice aici, iată episodul doi: locuri şi nume comice.

Încă de când eram doar o copilă m-au uimit denumirile unor aşezări din România. Treceam cu maşina prin tot felul de localităţi ale căror nume erau cel puţin ciudate (gen Aştileu, Homoraciu, Ciumăfaia, Ciorogârla, Giurtelcu Holodului, Draculea Bandului etc.) şi mă întrebam oare cum or fi ajuns oamenii ăia să îşi denumească astfel satul?

Mai târziu am descoperit Dicţionarul de toponime şi "Tezaurul Toponimic al Romaniei", dar le-am găsit plicticoase şi mult prea ştiinţifice. Analiza completă a particularităţilor toponimice ale unei regiuni poate produce surprize, ea nefiind destinată unui cititor comod, dornic de a se delecta. Căutam, mai degrabă, o explicaţie comică, nu o înşiruire care pentru un profan nu are prea mare "atracţie". Pentru cine nu ştie, iata cum arată o pagină dintr-o astfel de lucrare:
Dar cum românul e un "glumeţ" în toate pe care le face şi le gândeşte, mai bine lăsam imaginaţia să explice ciudăţenia numelor de localităţi. Şi acolo unde nu le explică, măcar să facă mişto de ele.

Imaginaţi-vă că staţi şi ronţăiţi nişte covrigei şi, de plictiseală, vă uitaţi pe pachet şi vedeţi "fabricat în Ariceştii Rahtivani". WTF? Normal, întrebarea care îţi vine e "unde dracu mai e şi asta?"

Sari pe net, dai search şi afli că e lângă Ploieşti (Prahova). Ok, parcă te-ai mai liniştit puţin. Ronţăi în continuare. Şi dacă tot eşti pe net, ia hai să mai vezi şi alte denumiri la fel de grăitoare. Şi, credeţi-mă, găseşti destule.
Nu ai cum să nu te amuzi când auzi de Cuca-Măcăii (Ag). Cum se autodenumesc oare oamenii aceia? Cucăieni-măcăieni? Sau Fundulea - funduleni? Parcă sună...comic (ca să nu spui altfel).


E deja de notorietate panoul postat, în preajma alegerilor locale, de primarul comunei Măciuca la intrarea în localitate, pe care stătea scris "Bine aţi venit în Măciuca noastră!".

Sau imaginaţi-vă următorul dialog:
- De unde eşti, fată?
- Stau în Măciuca (= localitate din Vâlcea).
- Şi cu munca?
- Păi, în fiecare zi Lungeşti-Măciuca...e greu. (Lungeşti-Măciuca = tur de autobus).
Deh, săraca fată, trebuie să treacă şi prin Milcoiu, eventual şi prin Mădulari. Şi la capăt de drum, Slobozia. E greu cu naveta asta.

Şi dacă vă imaginaţi că la atât se limitează imaginaţia românului, vă înşelaţi. Dacă porniţi în turul României nu uitaţi să treceţi şi prin:
- Băicoi (Ph)
- Spermezeu (Bn)
- Udaţi-Mânzu (Bz)
- Beleşti Negreşti (Ag)
- Pârţeştii de Jos (Sv)
- Borăscu (Gj)
- Vârteşcoiu (Vn)
...şi lista poate continua.

Ah, nu uitaţi, neapărat când treceţi pe DN1b, respectaţi borna kilometrică ce indică "Urlaţi - 5 km". La destinaţie, dacă vă mai ţine vocea, puteţi spune celor care vă ascultă care este traseul SIDA prin România:
"SIDA intră prin Curtici şi iese prin Sulina!".

LATER EDIT:
Nici cu străinii nu mi-e ruşine: Fucking (localitate în Austria)


Fucking este un orăşel în Austria Superioară în regiunea administrativă Schärding, a cărui istorie porneşte din anul 1070. Primarul oraşului este Siegfried Höppel. Locuitorii săi sunt mândri de numele localităţii lor, dar în acelaşi timp sunt excedaţi de turiştii care-şi însuşesc ca suveniruri plăcuţele cu numele localităţii (sursa: Wikipedia).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu