Colţul animalelor: Bizon de apartament

S-a descoperit o nouă specie de animal dăunător, şi anume "Bizonul de apartament", specie înrudită cu "Bizonul din trafic", pe care îl recunoaştem deja.

Caracteristicile "Bizonului din trafic" au fost enumerate aici, drept pentru care am să mă refer în acest post doar la acelea ale "Bizonului de apartament".

Bizon de apartament, pl. Bizoni de apartament, (substantiv masculin), cu denumirea ştiinţifică Bysonus cocalarus domesticus (se deosebeşte de Bizonul din trafic, pl. Bizoni din trafic – cu denumirea ştiinţifică Bysonus cocalarus machina , popular = Cocalarul cu Merţan), este la ora actuală cea mai întâlnită specie din fauna urbană a României. Denumit şi, Cocalarul cu vilă, Bizonul de apartament este răspândit natural din vestul ţării până la Marea Neagră, având o mare adaptabilitate şi amplitudine ecologică. La ora actuală însă, se doreşte exterminarea acestei specii, considerată de către mulţi specialişti ca fiind dăunătoare.

Descriere generală fizică
Bizonul de apartament este un animal de o inteligenţă mediocră (chiar subunitară). Este de talie mare, definitorie pentru această specie fiind burta mare şi revărsată în afară, purtată cu mândrie. Corpul îi este acoperit aproape în totalitate cu păr, în afara creştetului, care este afectat de calviţie (exemplu viu al zicalei “Părul deştept părăseşte capul prost”). Elementele caracteristice sunt fruntea îngustă şi teşită, nasul de boxer şi bărbia împinsă excesiv înainte, având buza inferioară lăsată.

Hrană, areal, comportamente şi obiceiuri
Este răspândit în România, de la graniţa de Vest până la Marea Neagră, pe tot cuprinsul ţării, preferând zonele de aglomerare urbană. Recent s-au semnalat specimene şi în alte ţări, cum ar fi Spania, Italia sau chiar Germania.

Este un animal omnivor (la fel ca porcul), care mănâncă absolut orice, în cantităţi foarte mari. Preferă să manânce rahat. Băutura favorită este berea la pet, dar bea cu plăcere şi alte băuturi alcoolice.
Iubeşte zgomotele, şi nu suportă locurile retrase, sălbatice, considerându-se un animal foarte sociabil. În realitate, celelalte fiinţe cu care intră în contact (în afara acelora din aceeaşi specie) încearcă să îl ocolească pe la distanţă. Zgomotele care îl atrag în mod deosebit se numesc în limbaj popular “manele” şi sunt ascultate în orice ocazie şi la un volum sonor cât mai ridicat.

Nu este un animal folositor, nefiind în stare să contribuie la amenajarea teritoriului. În acelaşi timp însă, este în stare să înţeleagă valoarea unui drum făcut de oameni şi să-l folosească în interes propriu. Are anumite trasee şi trecători preferate şi este deosebit de nervos dacă îi stau alţii în cale.
Bizonul de apartament îşi face vizuină în blocurile cu apartamente din aglomerările urbane. El foloseşte obiceiul marcajului, pentru a-şi delimita teritoriul, respectiv urinează în toate cele patru colţuri ale blocului unde locuieşte, delimitând astfel blocul, trotuarul şi câte 2 metri de şosea pe care le consideră proprietate personală.

De asemenea, acest animal ocupă toate locurile comune din interiorul blocului, cum ar fi spălătoriile (unde îşi depozitează diversele gunoaie adunate de-a lungul vieţii, precum un şobolan care îşi face provizii) sau beciurile.

Împerechere
Nu se cunoaşte precis metoda de împerechere a Bizonului de apartament. Deşi noi şi noi exemplare îşi fac apariţia aproape zilnic, încă nu s-a stabilit cu exactitate de unde apar aceştia.
Se cunoaşte, însă, faptul că nici o femelă care se respectă nu se apropie de Bizonul de apartament, de aceea specimenul este nevoit să îşi satisfacă nevoile sexuale apelând la alte modalităţi, cum ar fi curtarea de Pitzipoance (o altă specie de animal recent apărută) sau autosatisfacerea.

Sfaturi utile
Fiind considerată o specie dăunătoare şi periculoasă, specia Bizonului de apartament, precum şi aceea a Bizonului din trafic, trebuie ocolită şi stârpită cu orice ocazie.

Semne de recunoaştere:
  • Bizonul de apartament pândeşte din interiorul vizuinei (apartamentului) dacă alţii îi ocupă spaţiul vital (adică locul de parcare imaginar). Când constată o astfel de încălcare, se iveşte pe gaură (fereastră) şi ţipă în gura mare, folosind un limbaj primitiv şi nearticulat, proferând ameninţări la adresa respectivului;
  • Îşi scoate pantofii urât mirositori pe preşul din faţa uşii, pentru ca toţi locuitorii din zonă să ştie că acolo este vizuina lui şi să se ghideze după miros;
  • Ascultă manele cu volumul la maxim;
  • Scuipă pe fereastră;
  • Se crede regele blocului, de aceea insistă să îşi spună părerea cu orice ocazie şi referitor la orice lucru nesemnificativ;
  • Se enervează dacă nu este recunoscut şi băgat în seamă (noi preferăm să îl băgăm în altceva);
  • Nu răspunde niciodată la salut, dar moare de necaz dacă nu este salutat;
  • Îşi aruncă gunoaiele pe geam;
  • Îţi spală maşina în faţa blocului, cu ajutorul unui furtun tras din beci.
Pentru un exemplu concret, clic aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu