Oraşul meu - Arad

  • marți, 20 ianuarie 2009
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete: ,

Revin cu acest articol după ce am mai scris ceva asemănător, referitor la oraşul meu natal, Aradul, într-un post mai vechi. După cum spuneam în articolul precedent, când mă gândesc la Arad am sentimente contradictorii. Îmi place acest oraş pentru potenţialul pe care îl are, dar mă enervează când văd că acest potenţial nu este exploatat aşa cum ar trebui.

În altă ordine de idei, am să încerc în cele ce urmează să vă conving (pe cei care nu cunoaşteţi Aradul) că acest oraş merită vizitat şi iubit. Chiar dacă nu sunteţi din zona de vest a ţării, trebuie să daţi fuga până la noi (în special vara).

Imaginaţi-vă că este vară, cald, şi că vă plictisiţi de moarte toată ziua, inclusiv seara. În timp ce umblaţi aiurea pe străzi, poate chiar singur (ceilalţi tovarăşi vor fi plecat pe undeva prin vacanţă), şi poate mai intraţi într-un bar, cu speranţa deşartă că poate-poate întâlniţi o cunoştinţă, cu care să mai schimbaţi două cuvinte...ei bine, pe vremea asta arădenii SE DISTREAZĂ ! Pentru că vara se deschide ştrandul, toate terasele şi toate parcurile sunt pline de distracţii.

Iată Cinci motive pentru care Aradul este un oraş minunat:

1. Ştrandul - este cel mai mare din zona de de est a Europei. Dacă nu mă credeţi, daţi o căutare pe Google după "Ştrandul Neptun - Arad". Este situat chiar în bucla pe care o face Mureşul în trecerea lui prin Arad, pe aşa numita insulă a Aradului. (Mai avem un loc în Arad, care se cheamă "3 insule", acel loc fiind o destinaţie în sine, neapărat de vizitat). Ştrandul a fost proaspăt renovat în 2008, în prezent având cinci bazine. Momentan încă mai au loc lucrări: se doreşte introducerea de apă termală, precum şi alte modernizări. Seara, după ce ai stat toată ziua la plajă şi te-ai bălăcit în bazine, poţi alege din zecile de terase, cluburi şi discoteci din împrejurimi. Şi, credeţi-mă, uneori te gândeşti că ar fi fost bine să îţi faci rezervare la masă, într-atât este de aglomerat. Aici ai şansa de a întâlni vechi cunoştinţe, de a lega prietenii noi, de a socializa...ce mai Ştrandul e o lume în sine.

2.
Timp de o săptămână (la "Zilele Aradului") te poţi delecta cu evenimente gândite pentru toate vârstele şi toate gusturile: concerte (muzică bună, de toate genurile), plimbări cu caleaşca, fanfară, expoziţii diverse, competiţii sportive, concursuri, degustări de bucate şi băuturi, plimbări cu titicarul, cu barca pe Mureş (o experienţă unică). O idee care mie mi se pare foarte bună este organizarea de concerte simultan în toate cartierele Aradului, adică în propria curte, ca şi când cineva ar veni la tine sub balcon să îţi ofere o serenadă.

3. Festivalurile de sezon - Avem, printre altele Festivalul vinului, Festivalul cătlanelor, Festivalul berii, Festivaul de muzică rock - Port Arthur, Festivalul Etno-Jazz, Târgul meşterilor populari, Festivalul naţional de teatru clasic, Festivalul internaţional de teatru liceal "Amifran", Festivalul clătitelor etc. În fiecare lună se întâmplă ceva interesant şi unic, pe care nu trebuie nicidecum să îl ratezi.

4. Pădurea Ceala - e minunat să te răcoreşti la umbra copacilor din Pădurea Ceala, să îţi faci un grătar şi un mititel, să încingi un fotbal cu băieţii sau să te scalzi în Mureş (sau la baltă). Singurul neajuns aici sunt ţânţarii, animale din acelea de talie mare, de 3-4 centimetri bucata, care parcă sunt în stare să te mănânce de viu, dacă nu îţi iei măsuri de protecţie.

5. Malul Mureşului - Cale de mai bine de cinci kilometri, se întinde din cartierul Micălaca până în Alfa, o minunăţie de verdeaţă, parcuri, bănci, alei numai bune de plimbare, flori, statuete, chiar şi terase, locuri de unde poţi admira curgerea lină a Mureşului, unde îţi plimbi copii sau căţelul, sau faci lungi plimbări romantice cu iubitul/iubita.

Iarna, avem deschis Patinoarul, avem cluburi care te întâmpină cu muzică bună şi cu vin fiert . Dacă avem noroc şi ninge, tot malul Mureşului devine un mare derdeluş, unde copii şi adulţi se distrează laolaltă.

Singurul lucru care aş dori să îl schimb la Arad este mentalitatea locuitorilor lui. În primul rând în ceea ce priveşte curăţenia, dar ar mai fi şi altele, legate de mîndrie, de promovarea valorilor locale. Mi-ar plăcea dacă ar fi mai mulţi care să se implice în promovarea imaginii Aradului, şi dacă am reuşi să atragem mai mulţi investitori care să dorească dezvoltarea oraşului din toate punctele de vedere.

Acest articol a fost postat pentru concursul de pe blogul “Vasluianul”. Pentru a vedea pagina de concurs clic aici.

1 comentarii:


  1. Suntem implicati intr-un proiect de dezvoltare a Zonei InsulaMures – 3Insule Arad si vrem sa modernizam zona, sa renovam podul, sa facem multe alte lucruri bune. In plus, vrem sa te includem si pe tine in acest proiect.
    Daca vrei sa ne cunosti mai bine, te invitam pe tine si pe prietenii tai, la “Zilele Insulei Mures - Editia 1” care va avea in perioada 12-14 septembrie 2014, la Insula. Pentru mai multe detalii sau noutati de ultima ora ne poti gasi la www.insulamures.ro , dar si pe www.facebook.com/insulamures . Iar daca tot ai intrat aici, nu uita sa dai share la paginile noastre!

Trimiteți un comentariu