Limba Germana e o limba relativ simpla

  • sâmbătă, 19 septembrie 2009
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete: ,

Vreau sa invat sa vorbesc nemteste. Cautand un curs de limba germana, am dat peste urmatorul text. Imi pare rau, dar nu stiu cine l-a scris. Oricum, daca vreti sa invatati germana, luati aminte la textul de mai jos:

"Limba germană este relativ simplă. O persoană cunoscătoare a limbii latine, şi obişnuită cu declinările, o învaţă fără mari dificultăţi. Acest lucru, de altfel, este mentionat de profesorii de germană la începutul fiecărui ciclu de studii. Se începe cu studiul unor der, die, das, des, dem, den etc. şi din nou se reaminteşte că tot restul este de o logică dezarmantă. Ca să ilustrăm ceea ce tocmai am afirmat, să luăm un exemplu practic:

Pentru început, cumpăraţi Cartea de Limbă Germană: este un volum minunat, cu coperţi cartonate, publicat la Dortmund şi care povesteşte despre obiceiurile hotentoţilor (auf Deutsch: Hottentotten). În carte se povesteşte cum un fel de canguri mici (Beutelratten) sunt prinşi şi închişi în cuşti (Koffer), acoperite cu o ţesătură (Lattengitter) care să-i ferească de ploi. Aceste cuşti se numesc în germană "cuşti acoperite cu pânză" ( *Lattengitterkoffer*) şi atunci când conţin un cangur, ele sunt numite *Beutelrattenlattengitterkoffer*.

Într-o zi hotentoţii au arestat un asasin (Attentaeter), acuzat că ar fi omorât o mamă (Mutter) hotentotă (Hottentottenmutter), având un fiu cam prostuţ şi bâlbâit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeşte în germană *Hottentottenstottertrottelmutter* iar asasinul ei este un *Hottentottenstottertrottelmutterattentaeter.*

Potera capturează asasinul şi îl închide provizoriu într-o cuşcă pentru canguri (*Beutelrattenlattengitterkoffer*), dar captivul evadează. Imediat, toţi pleacă în căutarea fugarului, şi deodată, un războinic hotentot se întoarce strigând:

- Am prins asasinul (Attentaeter)!
- Da ? Care ? - întreabă şeful de trib.
- Pe *Beutelrattenlattengitterkotterattentäter* – răspunde războinicul.
- Cum adică, asasinul (Attentaeter) din cuşca de canguri acoperită cu pânză (Beutelrattenlattengitterkoffer) ?- întreabă şeful hotentoţilor.
- Păi, - răspunde băştinaşul, pe *Hottentottenstottertrottelmutterattentäter.* (Asasinul mamei hotentote a copilului prostuţ şi bâlbâit).
- A, aşa, da ! - răspunde şeful hotentoţilor. Puteai să zici de la început că l-ai prins pe:*Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentaeter !*

După cum vedeţi, limba germană este o limbă simplă. Trebuie să aveţi doar un pic de bunăvoinţă..."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu