Bienala internationala de pictura, sculptura si grafica - eveniment la Arad

Pe iubitorii de arta contemporana (dar nu numai pe ei) ii anunt ca Aradul gazduieste o importanta manifestatie culturala cu titlul :"Bienala internationala de pictura, sculptura si grafica", aflata deja la a doua editie. Expozitia are ca tema "Puterea arhetipului: densitate formala, densitate semantica" si a debutat vineri, 13 Noiembrie 2009 in foaierul Teatrului "Ioan Slavici" din Arad. Evenimentul este organizat de filiala Arad a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, impreuna cu Centrul Cultural Judetean Arad, Muzeului de Arta Arad, Pecsi Galeria din Pecs, Ungaria.

Sculptorul Dumitru Serban, presedintele UAP, a declarat pentru AGERPRES, "Dupa o perioada relativ lunga in care evolutia artei europene (occidentale in special) a dus treptat la minimalizarea, pana la disolutie, in sfera artei contemporane, a rolului limbajului plastic traditional al picturii, sculpturii sau graficii, in calitatea lor de conventii plastice consacrate de istoria artei, dar si la disolutia formei, aceasta bienala isi propune o recuperare a acestor modalitati de exprimare artistica intr-o formulare actualizata, odata cu recoagularea formei, dublata de incarcatura semantica".

Potrivit acestuia, intre obiectivele bienalei se numara intalnirea, in cadrul unei manifestari de cultura de anvergura, a unor mostre reprezentative din creatia artistilor contemporani din Romania, Ungaria, Cehia si Croatia in domeniul picturii, sculpturii si graficii de sevalet; organizarea unei mese rotunde cu tema ''Forma arhetipala in arta contemporana'', la care vor participa istorici si critici de arta, artisti, oameni de cultura, prezentarea si itinerarea unei selectii de lucrari din bienala (realizata de partenerii din Ungaria, Cehia si Croatia) in spatii expozitionale din Pecs - Ungaria; Plzen - Cehia, Osijek - Croatia si Atena- Grecia, centre culturale de prestigiu si cu veche traditie artistica, realizarea unei panorame asupra unei insemnate parti din arta central si sud-est europeana la nivelul anilor 2007 - 2009.

In total, in cadrul bienalei sunt expuse peste 275 de lucrari, din care 175 au ca autori pictori, graficieni si sculptori romani, fiecare artist participand cu cate o singura lucrare. Premiile, sase la numar, se vor traduce in sume de bani pentru ca lucrarile premiate sa poata fi pastrate pentru constituirea fondului noului Muzeu de Arta contemporana din Arad. ''Premiile poarta fiecare un nume de artist de notorietate pentru Romania, Ungaria, Cehia si Croatia, fiecare oras partener urmand sa acorde cate un premiu. Sunt acordate si doua Mari Premii ale Bienalei, unul acordat de Filiala Arad a UAP, iar celalalt de UAP din Romania'', a mai adaugat sculptorul Dumitru Serban, prof univ dr, presedinte al UAP din Romania.

Lucrarile pot fi vizitate pana la sfarsitul lunii decembrie la Muzeu, in salile Clio si Ovidiu Maitec, Galeria Delta si holul mare al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

Ascultati stirea la Europa FM:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu