Cum era sa dam foc la camin

Eram in anul I de Facultate, in camin de fete cu inca patru colege in camera. V-am mai povestit eu despre asta aici. Intamplarea pe care vreau sa o povestesc astazi o are in centru tot pe Miruna - de fapt, nu chiar pe ea, ci covorul ei fermecat. Covorul asta, sustinea Miruna, era nou-nout. Dupa felul in care se purta cu el ziceai ca e zestrea ei de nunta. Aproape in fiecare zi se punea in genunchi si aduna firele de par de pe covor, iar sambata il spala cu o perie inmuiata in apa cu detergent.

Intr-un weekend, prin semestrul 2 am ramas in camera doar eu si Lili (colega de facultate), celelalte fiind plecate pe la parinti pe acasa. Nu mai tin minte exact ce faceam. Invatam sau citeam ceva si lui Lili i s-a facut pofta de o cafeluta. Singurul expresor de cafea din camera era a lui Miruna. Il pusese pe jos, pe covor, intre doua paturi, acolo fiind singura priza accesibila din camera. Pune Lili apa, pune cafea, baga stecherul in priza, apasa butonul de pornire si apoi se intoarce la ale ei - invata ceva. Si invata, si invata, si invata...si expresorul nimic. Intre timp vine o alta colega de facultate pe la noi (statea in acelasi camin, in alta camera) sa mai discutam una-alta. Povestim noi ce povestim si expresorul tot nimic.

La un moment dat parca incepe sa miroasa a ars. Ne uitam noi la expresor - nimic. Ne uitam una la alta, ridicam din umeri si ne vedem de ale noastre in continuare. Dupa inca vreo cinci minute mirosul de ars devine persistent. Mai aruncam o privire intr-acolo...tot nu pare nimica suspect. Fac o paranteza aici: eu nu beau cafea, nu imi place, nu simt nevoia, nu ma intereseaza - cafeaua lui Lili era ultima chestie de pe Pamant care sa ma intereseze. Daca vrea cafea sa se ocupe sa si-o faca, imi ziceam.

In sfarsit se hotareste Lili sa vada ce se intampla. Cand se uita, in spatele expresorului ardea covorul. Covorul minune a lui Miruna. Flacara era doar atat de mare cat sa fie perfect ascunsa de expresor. Atunci sa vedeti panica. Lili incepe sa urle:
   - Foc! Foc! A luat covorul foc ! si da sa fuga afara din camera.
Sar si eu din pat (aveam patul supraetajat) sa vad ce sa intampla. Lili fuge afara pe usa. Colega venita in vizita, Iss, se agita. Face rost de undeva (nici astazi nu stiu de unde) de o sticla de 2 litri plina cu apa si sare sa stinga focul.
Intre timp vad si eu care e cauza incendiului. Lili, in loc sa bage in priza expresorul de cafea, a nimerit fierbatorul meu. Ambele aveau cablu si stecher negru, ambele erau pe covor. Fierbatorul era tipul acela rusesc, ca in poza.



Cand l-am vazut, fierbatorul meu era rosu incandescent si ardea pe covor. Din pacate, fierbatorul asta era din acela mai handicapat, cu niste fire dezizolate, vai de capul lui. Important e ca incalzea apa rapid pentru cate un ceai. Noroc ca am reusit sa o opresc pe Iss sa toarne apa din sticla aceea. Cine stie ce mai faceam.

Am reusit sa scot fierbatorul din priza si sa il tin ridicat in aer. Ardea inca, metalul era portocaliu si se deformase. Iss a turnat apa pe covor si l-a stins. Intre timp a avut si Lili curajul sa intre inapoi in camera si era speriata de numa-numa. De fapt, cam toate eram la fel de speriate. Mai mult de Miruna dacat de foc.

Sa fi vazut ce s-a mai dat Lili de ceasul mortii cat a mai ramas din weekend. Ii era frica ca vine Miruna si face o criza de nervi de toata frumusetea, pentru zestrea ei cea pretioasa. Pana duminica seara, cand a venit Miruna, tot caminul stia de intamplare si asteptau cu sufletul la gura sa vada reactia proprietarei frumosului covor. Cand au ajuns celelalte fete de acasa le-am povestit intamplarea si toate si-au amanat planurile de iesire in oras, numai ca sa fie de fata cand primeste Miruna vestea cea mare. Dar, desi ne asteptam toti la un show de milioane, reactia Mirunei a fost chiar pototlita - probabil considera ca avea prea multi spectatori care asteptau sa se sparga de ras. Cand i-a povestit Lili, asa mai pe ocolite, a inghitit in sec, s-a facut alba, a zis ca altadata sa avem mai mare grija si apoi a dat din mana a lehamite si s-a pus si a dormit cu fata la perete - fara alte comentarii.

Covorul n-a patit mare lucru. S-a topit si s-a innegrit putin si avea o gaura cam de 4 cm diametru. In rest era ca nou.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu