Filmul de Miercuri - Jude

Desi in ultima vreme nu prea m-am mai uitat la filme (am fost ocupata sa vad toate sezoanele din Stargate SG1 - care, apropo, e super, nici nu ma asteptam sa imi placa asa, mai ales ca mie nu imi place SF-ul), am vazut recent un film superb, dar foarte trist.

Deci, Filmul de Miercurea asta este: Jude (1996)

Bazat pe un roman al lui Thomas Hardy, Jude este o drama care ii are in rolurile principale pe Kate Winslet, Christopher Eccleston si Liam Cunningham, fiind regizat de Michael Winterbottom.

De la inceput va spun ca daca doriti sa vedeti ceva usor, consumabil cu toata familia, nu va uitati. Categoric exista unele momente in care iti vei fi dorit sa nu vezi acest film. Altfel, pentru cine doreste sa cunoasca modul in care s-a trait in epoca victoriana (pe la sfaritul anilor 1800) in Marea Britanie si sa aiba o idee despre prejudecatile oamenilor de atunci, despre cat de greu iti traiai viata, acest film este un prilej minunat.

Pe scurt, Jude este povestea unui tanar britanic in cautarea dragostei adevarate. De fapt, el nici nu isi cauta dragostea, ci da peste ea intamplator, dar pasiunea si puterea cu care iubeste constituie motorul intregii actiuni a filmului. El se indragosteste de o verisoara de-a lui, Sue, si cauta sa o faca si pe aceasta sa inteleaga ca sunt meniti sa fie impreuna. Dupa mult zbucium si multa asteptare, Sue recunoaste ca alaturi de Jude poate sa isi implineasca dragostea si sa fie fericiti impreuna. Dar o astfel de relatie nu este vazuta cu ochi buni de  catre comunitate (mai ales ca atat Jude cat si Sue sunt casatoriti cu alte persoane - chiar daca acestea le sunt nepotrivite) si ei trebuie sa se mute tot timpul pentru a scapa de observatii si, mai ales, pentru a putea sa isi castige painea.

Dupa ce am vazut filmul am stat cateva minute sa ma gandesc ce am invatat din el. Ca viata e grea? Da, duritatea vietii exprimata in acest film depaseste limita, mai ales in secventa cu moartea copiilor lui Jude si Sue. Ca viata e frumoasa? Da, secventele in care Jude si Sue sunt prezentati impreuna, la malul marii, sau calare pe biciclete, in care se vede cat de mult se iubesc si ce bine se simt impreuna sunt extraordinare. Ca societatea ii renega pe aceia care incalca regulile? Da, nenorocirea si drama lui Jude si Sue pornesc tocmai din faptul ca ceilalti nu ii inteleg, nu le especta alegerea de a fi impreuna, dreptul de a se iubi.

Mi-as fi dorit sa citesc si cartea pentru a vedea in ce masura se aseamana cu filmul de fata, dar nu am gasit-o.

Vedeti imagini din film mai jos:






Un sfat: nu lasati copii sa vada acest film. E mult prea dur pentru ei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu