"Meseria" de sinistrat.

Au aparut sinistratii! Fugiti! Vorbesc serios: au aparut sinistratii de meserie. Toata lumea ii cunoaste. Unii se mai lasa inca pacaliti de ei. In fiecare an, la anumite intervale de timp, apar sinistratii si iti cer bani. Ii si cunosc pe unii dintre ei. E de exemplu o femeie care an de an sufera nenorociri. Odata venea din Moldova de pe undeva, ii luase casa alunecarea de teren si era cu 7 copii in strada. Altadata se dadea din Oltenia, era inundata si avea 5 copii, dintre care pe unul il tinea in brate. Am intalnit-o la Cluj-Napoca prima data, apoi am revazut-o in Arad si Timisoara. De fiecare data era altcineva si de fiecare data isi juca rolul la perfectie, prin limbaj, imbracaminte, tot. Tipa era sinistrat de meserie.

Sinistratii de meserie sunt aceia pe care ii loveste fiecare calamitate care are loc in Romania. In  Ianuarie zapada mare le-a daramat casa, in Aprilie au fost inundati, in Iulie alunecarea de teren le-a luat tot avutul, in Noiembrie un cutremur le-a lovit satul in plin. In anii mai putin benefici din punct de vedere al catastrofelor naturale, sinistratul de meserie apeleaza chiar si la banalul "mi-a luat foc casa" pentru a stoarce ceva lacrimi bani.

Sinistratul de meserie e un om cult si foarte bine informat. El e la curent cu absolut toate nenorocirile care se intampla in Romania, de la cutremure pe care nu le simte nici dracu, la inundatii de mari proportii. In plus, sinistratul meserias e un foarte bun actor, dar mai ales un foarte bun lingvist. Cunoaste si foloseste cu succes  toate dialectele si modulatiile limbii romane.

Sinistratul urmareste Stirile de la ora 5, stirile de seara, stirile de noapte si orice alte stiri care mai exista pe la televiziunile autohtone. Presa scrisa nu il intereseaza in aceeasi masura, pe de o parte deoarece in ziare nu se dramatizeaza prea mult o stire, pe de alta parte deoarece ziarele nu au acelasi impact asupra populatiei precum televiziunea. Astfel, sinistratul de meserie cunoaste geografia catastrofelor naturale pe dinafara. Stie in ce zone exista risc de cutremur. Viseaza noaptea care sunt albiile inundabile ale raurilor din Romania. Cunoaste locurile unde se pot produce alunecari de teren. Se spune ca maestrii acestei meserii pot chiar prevedea unde va avea loc urmatoarea catastrofa naturala, dar pentru a ajunge la acest nivel avansat de cunoastere sinistratul trebuie sa faca dovada ca poate stapani celelalte talente de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea.

Un astfel de talent, de fapt o aptitudine precizata in fisa postului sinistratului ca fiind necesara, este puterea de convingere. Sinistratul e un fel de PR-ist. Are marketingul in sange si se vinde pe sine cu o pasiune demna de invidiat. E si un bun negociator, bun povestitor si, mai ales, un bun actor. Intra in pielea personajelor pe care le intruchipeaza. Foloseste, in functie de caz, moldovenisme, oltenisme (se pare ca in Ardeal nu prea exista sinistrati, de aceea toti sunt fie moldoveni fie olteni)...chiar se si imbraca conform regiunii de unde vine.

Adevaratul sinistrat de meserie pune mult suflet in ceea ce face. Este in stare se te opreasca pe strada cu ochii in lacrimi si un sugar plangacios in brate. Se agata de hainele tale si e in stare sa se lase tarat in genunchi pana ii dai bani. Cu cat te vede mai grabit cu atat e mai sigur ca va avea succes - caci ii vei da bani numai ca sa scapi de gura lui si sa iti vezi de problemele tale.

Din pacate, alaturi de cersetorii de meserie, copii strazii si de calugarii(itele) cersetori, sinistratii de meserie sunt o categorie de care Romania nu are cum sa scape in viitorul apropiat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu