Spam de la IMP - sau mesaje nedorite care costa!

IMP (International Masters Publishers) este o companie internationala, prezenta din 2005 si pe piata noastra, care distribuie diverse publicatii - mai mult sau mai putin utile - din domeniul gradinaritului, gastronomiei etc. Este vorba despre niste "enciclopedii", sub forma de biblioraft, care contin un anumit numar de fise referitoare la un anumit subiect. Modalitatea prin care achizitionezi aceste publicatii este urmatoarea: comanzi gratuit pachetul promotional - care de obicei cuprinde biblioraftul (gol) gratis, un prim pachet de fise gratuite (10-12, dupa caz) si un cadou (de obicei insignifiant), plus niste pliante astfel scrise incat sa nu intelegi nimic din termenii si conditiile la care te obligi prin primirea pachetului. Daca in termen de 10 zile de la primirea pachetului promotional nu le trimiti un refuz da a primi alte pachete, ei vor continua sa iti trimita cate un pachet cu fise, fiecare la preturi "promotionale" de 17 lei/pachet.

Bun. Sa zicem ca te-a interesat oferta lor, le-ai solicitat primul pachet (gratuit). Ai optiunea de a continua sa primesti pachetele cu fise (la publicatia "Medicul de familie", de exemplu, e vorba despre 129 de pachete) si sa le platesti precum le primesti sau ai optiunea sa renunti, trimitandu-le refuzul tau, in scris sau telefonic. Dar ce se intampla daca nu ai solicitat nimic? Nu ai facut comanda la pachetul promotional si totusi l-ai primit. Nu ai avut timp sa citesti toate bla-bla-urile din pliantele primite in acelasi pachet promotional gratuit si peste cateva saptamani te trezesti cu un nou pachet, pe care trebuie sa platesti 17 lei. V-ar conveni? Desigur, nu le platesti, dar sistemul lor e astfel facut incat pana sa reusesti sa iesi din baza lor de date iti ies peri albi. Ba te mai si pomenesti pe nu stiu ce lista a datornicilor.

Se tot vorbeste in online despre spam - mesaje nedorite care iti umplu casuta de e-mail - dar sincer acelea nu ma deranjeaza in acelasi fel in care m-ar deranja sa patesc la fel cum a patit colega mea, si care acum trebuie sa umble sa se scoata din baza de date a IMP-ului. Nu a solicitat nimic, a primit pachetul promotional gratuit, a omis sa citeasca cu atentie ceea ce i se oferea in pachet, dupa care i-a venit un al doilea pachet cu fise de la "Medicul de familie" pe care trebuie sa il plateasca. A sunat la IMP la Serviciu clienti, le-a spus ca nu o intereseaza sa primeasca in continuare pachete de la ei iar doamna de acolo i-a zis ca trebuie sa le trimita ultimul pachet inapoi, pe cheltuiala proprie. Nu mi se pare normal, atata timp cat nu ai solicitat nimic, sa trebuiasca sa le trimiti coletul inapoi pe banii tai. Aceasta e bataie de joc la adresa noastra, a consumatorilor. Si e un spam mult mai cacacios decat acela primit pe e-mail, de care te scapi printr-un singur clic.

Un sfat: fiti cu bagare de seama la orice primiti, chiar cu titlul gratuit. Primiti un cadou si un pliant care il insoteste? Cititi cu atentie pliantul si vedeti la ce va obligati prin primirea cadoului, pentru a evita eventuale neplaceri ulterioare. Nu e vorba atat de bani, cat mai ales de timpul pierdut si de nervii acumulati in procesul de a va scoate din diverse baze de date.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu