20 ani de la revolutie - vom cunoaste vreodata adevarul?

15 decembrie 1989 - 15 decembrie 2009...cum-necum s-au scurs 20 de ani de la prima scanteia care avea sa aprinda Romania.

Stim astazi mai mult decat stiam atunci? Dimpotriva. Peste valul de sange s-a asternut deja un val de uitare. Franturi de amintiri avem fiecare dintre noi, dar tabloul intreg al revolutiei loviturii de stat ne scapa inca majoritatii. Din pacate, peste amintirile noastre reale s-au tesut de-a lungul vremii o serie de imagini si de povesti ale altora (a se citi mass media), care au deturnat sensul exact a ceea ce simteam si stiam la vremea respectiva. Cei care au raspandit acele povesti si versiuni au fost constienti de faptul ca multi vor ajunge sa perceapa cele spuse de altii ca fiind adevarul, in loc sa caute in propria amintire faptele la care au fost martori.

Majoritatea am tacut. Cei care inca striga nevoia de a alfa adevarul sunt putini si deja li s-a pus de mai multe ori pumnul in gura. Domnii de la putere de acum (tovarasii de ieri) au inchis dosarele compromitatoare sub 10 chei. Multe documente distruse, multi oameni discreditati, multe intrebari ramase fara raspuns...si multe acuzatii care nu si-au gasit inca loc spre un proces corect.

Nu vom afla adevarul complet nicicand, mai ales ca multi dintre martorii oculari ai evenimentelor de atunci incep deja sa ne paraseasca. Peste inca 30 de ani vor mai ramane doar aceia care la vremea revolutiei erau prea mici si intelegeau prea putin din ceea ce se intampla, iar amintirile lor vor putea fi cu usurinta manipulate de catre cei care vor da arhivele secrete publicitatii (daca se va intampla asta vreodata).

Ce putem spune acum, la 20 de ani de la Revolutia din 1989? Ce am castigat? Dreptul sa ne revoltam, sa vorbim liber, sa circulam liber, sa accedem spre anumite posturi si functii chiar avand origini nesanatoase? Dar ce am pierdut? Stabilitate, locuri de munca? Cred ca cel mai important lucru pierdut, chiar in lunile imediat urmatoare acelui decembrie, este chiar Revolutia. Ceea ce ar fi trebuit sa ne aduca celor mai multi speranta si un trai mai bun, nu a facut decat sa adanceasca spatiul dintre oportunistii deveniti bogati peste noapte si oamenii simpli si prea onesti pentru a-si adanci mainile in gestiune si a fura cat se putea.

Ne-au furat Revolutia si cu asta ne-au furat dreptul sa avem o viata mai usoara. Ne-au bombardat in schimb cu iluzii si cu povesti cu zane, ne-au manipulat cu ziarele si cu radioul si cu televiziunea si am fost suficient de tampiti incat sa punem botul si sa strigam odata cu ei: huliganii, hotii, nu ne vindem tara, nu vrem sa veniti sa ne invatati cu ce se mananca democratia - noi vom instaura o democratie originala. Revolutia ar fi trebuit sa se intample, mai devreme sau mai tarziu, dar ea ar fi trebuit sa ne aduca, cu adevarat, schimbarea ce o asteptam. Asa am schimbat doar titulatura, dar mincinosii au ramas aceiasi. Si inca ii mai lasam sa ne minta si ii mai credem si ii mai votam dupa 20 de ani...sa nu se intoarca in mormant victimele de acum 20 de ani?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu