Tehnologia viitorului - Looking Glass

  • miercuri, 20 ianuarie 2010
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete:

De ceva vreme incoace ma uimesc din ce in ce mai tare gadgeturile si aplicatiile care au aparut recent pe piata sau vor aparea in viitorul apropiat. Desi pana acum (pentru mine cel putin) multe dintre aceste produse pareau de domeniul SF-ului, adica ceva ce eu nu voi vedea realizat pe parcursul vietii, acum sunt de parere ca aceste produse vor fi accesibile si ca se va dezvolta tehnologia prezentata in filmele/cartile SF dincolo de imaginatia creatorilor acestora.

O idee care imi place si pe care sper sa o vad realizata apartine japonezului Mac Funazimu. Acesta a imaginat un dispozitiv (deocamdata nu i-a pus nume. LATER EDIT: Ba da, cica are un nume: Looking Glass) care sa fie in acelasi timp un scanner, o camera foto-video si un mijloc prin care te poti conecta la Internet wireless.

Aria de aplicabilitate a unui astfel de dispozitiv este uriasa. Imaginati-va ca ati putea avea instant informatiile despre orice obiect care va iese in cale - un adevarat motor de cautare mobil, cu capabilitati extinse. Cum ar fi daca te-ai plimba printr-un oras necunoscut si ai vedea o cladire cu o arhitectura interesanta, despre care ai dori sa aflii mai multe informatii. In loc sa opresti trecatorii de pe strada pentru a-i intreba ceea ce doresti sa stii despre cladirea respectiva, scoti din rucsac un dipozitiv precum cel din imaginea de mai jos, il indrepti spre cladirea in cauza si vei avea instant informatiile dorite. Dispozitivul va scana imaginea, va recunoaste locurile comparandu-le cu o baza de date preexistenta si iti va servi raspunsurile cautate. Super, nu?



Tot la fel ai putea afla informatii despre un obiect oarecare sau despre un cuvant pe care nu il intelegi sau, de ce nu? ai putea avea traducerea instanta a unui text luat la intamplare:





Cu un astfel de dispozitiv nu te-ai putea rataci nici in jungla nici in oras, dar nici macar intr-o cladire precum Casa Poporului (poate nici macar in spatiu) - dar daca ai putea vedea o harta in 3d? sau sa te conectezi la Google Earth?:



 

La nivel de idee si imaginatie, un astfel de dispozitiv poate sa iti dea absolut orice informatie pe care o doresti. Ai putea, eventual, calatori in trecut - pentru a vedea cum a aratat un anumit loc intr-o perioada de timp:



Dar daca acest dispozitiv ar avea incorporat microfon si difuzoare? Cat de mult i-ar ajuta pe cei cu handicap auditiv ca acest dispozitiv sa le "traduca" in scris ceea ce se vorbeste intr-o camera?



Eu am inceput deja sa visez la momentul in care voi avea un astfel de dispozitiv.
Vedeti si alte concepte interesante pe blogul inventatorului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu