Scandal - copii aradeni transformati in cobai

Romania Libera a strarnit ieri un cuib de viespi, atunci cand a publicat povestea conform careia la Arad copii se folosesc drept cobai pentru testarea vaccinurilor anti-gripale (cititi articolul respectiv aici). 

Este si normal ca un astfel de subiect sa fie controversat, dar haideti sa fim seriosi - nici un medicament nu intra in "uz general" inainte de a fi testat pe un esantion de indivizi pentru a observa daca exista eventuale reactii adverse. Desigur, cand e vorba despre copii parca stai sa te intrebi de doua ori daca e bine sa se faca aceste teste, dar pana la urma trebuie sa intelegi ca nu se poate altfel. Cel putin acei copii pe care se fac testele sunt atent supravegheati si, sper eu, se poate interveni rapid daca apar probleme. In opinia mea ar fi mai grav daca s-ar da drumul pe piata unor medicamente netestate.

De fapt, nici cei de la Romania Libera nu contesta necesitatea unor astfel de teste. Ei contesta doar modul in care se executa, faptul ca acest proces nu este transparent si, mai ales, faptul ca IFE Human Pharmacology Romania (compania care testeaza aceste vaccinuri) ii plateste pe parintii ai caror copii sunt testati cu aproximativ 600 de euro. Deci problema nu e ca acesti copii se folosesc drept cobai, ci ca parintilor li se plateste pentru asta. Scandalos este faptul ca aceasta stire a aparut in presa sub forma "Copii ai unor familii sarace din Arad folositi drept cobai !" sau "La Arad se testeaza vaccinul antigripal pe copii proveniti din familii sarace!". Daca aceasta nu e rastalmacire si manipulare a adevarului din partea presei, ce e? Mizeaza presa pe componenta de scandal a acestei stiri si - mai ales - pe ignoranta oamenilor. Si in alte tari se fac astfel de teste. Si in aceste tari voluntarilor li se ofera o anumita suma de bani - nu e nimic special in asta, nimic scandalos. Sau ne-am simti mai bine, ca romani, daca astfel de teste ar fi efectuate doar pe copii din Lumea a Treia? Adica vrem vaccin, vrem ca acest vaccin sa fie 99% sigur (daca nu chiar 100% fara efecte adverse), dar ne scandalizam daca aflam ca acest vaccin a fost testat pe copii romani si, culmea nesimtirii, parintii au luat bani pentru asta.

In final, ca aradeanca si locuitoare a "cartierului marginas" in care au loc aceste teste, vreau sa protestez asupra felului in care a fost prezentata aceasta stire de catre Romania Libera. Cartierul Micalaca din Arad nu e un "cartier marginas", cel putin nu "mai marginas" decat celelalte cartiere ale orasului. Cabinetul unde  (conform celor de la Romania Libera) se petrec aceste lucruri este fostul Dispensar unde mergeam la medic pe vremea cand eram copil. Pe doamna doctor Rodica Lenesiu o cunosc "din vedere si din auzite" si intotdeauna am considerato-o un medic fara cusur - un foarte bun generalist si pediatru. Iar "piata saracacioasa de vizavi" e piata Miorita, unde exista mai multe magazine alimentare, nu unul singur, si care e una dintre cele mai bine aprovizionate piete de cartier. Dar, normal, pentru oamenii de la Centru, din Bucuresti, o piata de cartier dintr-un oras de provincie nu poate fi decat "o piata saracacioasa". Mi s-a facut scarba.

P.S. Laboratoarele nu sunt atat de secrete din moment ce si vanzatoarea din piata stie despre ce e vorba, nu?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu