Sporuri ...sporuri si iar sporuri.....

  • joi, 25 februarie 2010
  • Scris de ZumiElla

Interesante artificii stiu sa inventeze cei ce au puterea decizionala in mana. Stai si te crucesti ce mai stiu sa inventeze cate unii pentru avantajul propriu si al celor catorva care il sustin. Si totul pe banii nostri al celor care platim o gramada de taxe si impozite.
Ati auzit de sporul de revenire din concediu. Asta da spor ca doar a obosit omul in concediu si-i trebuie spor de revenire nu poate lucra 'bietul om'. Dar mai sant niste astfel de sporuri aberante pe care niste indivizi foarte inventivi le-au creat ca sa-si mareasca veniturile. Explicatia lor e simpla, au salar de doar 1500 de lei si cu gramada de sporuri ajung la un venit decent.
De aceste sporuri beneficiaza doar o anumita categorie de salariati, da, ati ghicit unii bugetari. Legea le permite acestor categorii sa-si adauge tot felul de sporuri la salar.
Majoritatea celor ce muncesc pentru un salar de 800-1000 de lei nu au decat putine sporuri cum ar fi spor de vechime sau spor de noapte sau spor de munca in conditii de toxicitate. In multe intreprinderi nici macar astea nu se mai platesc, e criza si nu sant bani.
De ce unele categorii sant favorizate?
Cum e posibil ca un bugetar sa castige mai mult decat cel ce lucra la un particular?
Imediat dupa asa zisa noastra revolutie se spunea ca daca vrei sa traiesti mai bine angajeazate in mediu privat si vei castiga mai mult.
Si acuma ce sa facem sa ne angajam toti la stat ca acolo se castiga mai mult?
Sa luam un exemplu la bugetari salariul minim este de 700 lei iar in mediul privat minimul este 600 de lei.
Pai atuncea nu ar fi mai bine sa fie din nou cum a fost mai demult? Sa fie si industria si agricultura tot de stat ca sa castige toti mai mult? Sa aibe toti dreptul la acele sporuri de care beneficiaza doar bugetarii?
De ce sa fie discriminati cei din mediul privat? De ce doar bugetarii isi pot acorda tot felul de sporuri ca sa-si sporeasca veniturile?
Au implinit 20 de ani de democratie, si nu mi se pare normal sa mai fie astfel de intrebari. Si totusi mai exista.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu