Blestemul pamantului !!

  • sâmbătă, 24 iulie 2010
  • Scris de ZumiElla

In toate tarile dezvoltate se practica si se sustine eliminarea parcelelor. Se promoveaza ideea de ogor intins fara intreruperi fara parcelari.
Noi in Romania am avut ogoare intinse, e drept ca in urma colectivizarii fortate. Dar se cultiva tot pamantul arabil, erau produse pentru tot omul ba se si exporta.
In '90 ca sa-i multumeasca pe tarani toate acele ogoare intinse s-au parcelat. S-au distrus IAS-urile, CAP-urile, s-a distrus zootehnia, ca doar taranul a avut pretentia sa primeasca vaci si porci.
Romanul vrea sa se imbogateasca rapid, asta e mentalitatea romanului, nu stiu daca se poate schimba vreodata.
Ce va povestesc se intampla cu niste ani in urma.
A cultivat taranul parcela si a venit cu produsele sa le vanda la oras. Dar pus pe imbogatire rapida tine la pret. Nimic nu e negociabil. Nu mai e ca pe vremuri cand mai lasa din pret ca sa-si vanda marfa. Raspunsul stereotip al taranului cand incercai sa negociezi era - mai bine le dau la animale decat sa-l dau domnilor de la oras mai ieftin. Laptele, cartofii, rosiile, mazarea, varza, etc erau date animalelor, sau aruncate la gunoi decat sa fie vandute mai ieftin la oras. [In urma acestor experiente, am ajuns sa nu mai negociez cand merg la piata. Daca mi se pare ca pretul e mare, pur si simplu plec mai departe. Mai bine cumpar din supermarchet-uri decat sa mai fiu repezita de vreun pietar.]
In anii urmatori s-a cultivat tot mai putin. Foarte mult pamant a ramas necultivat doar ca sa se mentina preturile cat mai ridicate. Cu cat sant mai putine produse agricole cu atat preturile sant mai mari. Munca mai putina, produse mai putine, preturi mai mari.
Dar ce te faci cand cultivi atat de putin, si mare parte din ce ai cultivat putrezeste in pamant.
In aceasta situatie sant cei care au estimat ca vor recolta 40 de tone de cartofi. Cartofii au putrezit in pamant si s-au ales cu mai putin de o tona.
Pe vremuri abia asteptai sa vina sezonul legumelor si a fructelor ca sa mai faci niste economii. In vremurile astea legumele, dar mai ales fructele, sant produse de lux, cumperi doar ca sa le gusti nu sa te saturi cu ele.
Am ajuns sa cumparam fructe exotice mai ieftine decat fructele noastre autohtone, nu mi se pare a fi normal asa ceva. Dar asa-i romanul vrea sa se imbogateasca.
S-a ajuns ca fructele sa putrezeasca in pomi.
Romania, cred ca are cea mai mare suprafata de teren arabil necultivat si nefolosit.
Si mai cred ca Romania importa cele mai multe produse agroalimentare.
E firesc, cand noi avem atata pamant necultivat ?
Pe langa ca se cultiva putin, mare parte din produse sunt distruse de ape, de seceta.
Blestemul pamantului.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu