Subventiile !

  • luni, 26 iulie 2010
  • Scris de ZumiElla

Un reportaj vazut la stirile tv. Cultivatorii de pepeni verzi [noi ii spunem lubenita] din Dabuleni Dolj, isi varsau amarul.
Ce-i nemultumeste ? -Faptul ca au o recolta bogata, iar intermediarii le dau un pret de nimic pe munca lor.
Ameninta ca mai bine arunca la porci toata recolta decat sa o dea atat de ieftin. Unul dintre oameni spunea ca a investit 200 de milioane de lei [vechi] in productie si decat sa o dea asa ieftin mai bine o arunca, si chiar a facut o demonstratie spargand mai multe lubenite. [Nu-i pasa de munca pe care a depus-o, chiar daca arunca produsele la animale sau la gunoi va primi subventia de la stat si isi scoate parleala, asa ca de ce sa vinda mai ieftin.]
Si iar ajungem la chestia de genul "mai bine il arunc la animale sau la gunoi" decat sa-l dau mai ieftin.
Se plang cultivatorii de intermediari, ca le platesc prea putin pentru munca lor. Noi cei ce cumparam produsele ne plangem ca pretul e prea mare pentru buzunarul nostru.
De ce nu eliminam intermediarii ?
De ce nu se asociaza 3-4 familii si sa trimita un om de al lor pe piata sa vanda produsele ? In felul acesta se elimina intermediarul.
Pe de alta parte, de cand cu importul, nu mai poti sa iesi cu niste preturi astronomice pe piata ca mai demult, ca nu ti le cumpara nimeni.
Rosiile de exemplu : cei care ieseau primii pe piata cu rosii de camp le vindeau cu 10 lei kg, acuma nu mai primesc atata cand in supermarket-uri gasesti rosiile la 5 lei sau la 4,50 lei kg, iar in plin sezon la 2,50 sau la 2 lei.
La fel lubenita, primii care recoltau, o vindeau cu 10-11 lei kg, acuma pot cere cel mult 3 lei si chiar si asa nu o pot vinde ca in supermarket o gasesti la 1,50 lei, si o gasesti aproape tot anul, nu mai e o noutate.
Nu inteleg cum se face ca produsele venite din strainatate pot fi mai ieftine decat cele de pe la noi ?
Si nu tine chestia, ca ale noastre sant mai bune !
Nu se mai cultiva de ale noastre. Daca-i intrebi pe tarani toti vor spune ca au seminte din : Ungaria, Spania, Olanda, Turcia, sau mai stiu eu de pe unde. Nu au pastrat produsele specific romanesti.
Agricultorii primesc subventii de la stat.
Agricultorul : subventia, plus pretul produsului - primeste.
Salariatul : impozitul, plus pretul pietii - plateste.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu