Vaca cu butoane

  • luni, 6 septembrie 2010
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete:

De ceva vreme tot am vrut sa scriu despre subiectul acesta - vaca cu butoane (scuzati cacofonia). Desi suna cam ciudat, vaca cu butoane nu e altceva decat dozatorul de lapte pe care il intalnim, mai nou, prin diverse piete agroalimentare sau alte locuri aglomerate din oras. 

Eu am vazut o vaca cu butoane pentru prima data in Piata Miorita. Intre timp, langa prima vaca a mai aparut una. Arata ca un frigider sau ca un chiosc de ziare, atata doar ca in loc de vanzator ai de-a face cu niste butoane si un ecran. Si chiar daca ai uitat sa vii cu sticla goala de acasa, nu e nici o problema, la unele aparate ai posibilitatea de a cumpara si sticle goale de 1 litru. Avand in vedere ca laptele e mai ieftin decat ce gasim in magazine (chiar daca cumperi si sticla de plastic pe langa) si e mult mai bun la gust, imi  pot imagina ca respectivele aparate au vanzari frumoase. Am mai vazut un dozator de lapte si in Piata Catedralei si probabil mai sunt cateva prin oras. Sincer, eu m-as bucura sa fie mai multe si unul cat mai aproape de mine, daca s-ar putea chiar in fata blocului. Dar sa nu exagerez.

Ce vreau sa spun cu asta? Eu cred ca e o afacere in care merita sa investesti. Sa zicem ca stai la tara si ai o mini ferma de vaci. Nu ai multe capete, doar cateva acolo, dar care iti  dau totusi destul lapte cat sa nu poti sa-l dai la rude, vecini sau sa vinzi pe piata. In mod normal nu ti-ai permite sa investesti intr-un dozator din acesta (desi, la o adica, 5000 de euro cat costa un aparat nu e chiar sfarsitul lumii), dar daca te-ai asocia cu inca doi-trei fermieri de acelasi calibru cu tine si impreuna ati face aceasta investitie...ar fi o afacere frumoasa. Asa cum scria si in articolul din Gandul, laptele pe care il cumpara marii procesatori de la tarani il platesc cu maxim 1,05 lei litrul, lapte care ajunge la consumatori cu 4 lei litrul. Lapte din care s-a scos tot ce s-a putut si a ramas aproape fara gust. Ori, daca taranul isi vinde laptele direct la dozator cu 3 lei, toata lumea e fericita: si taranul si consumatorul. Mai putin marii procesatori de lapte, dar pana una alta de acestia ma doare in cot.  La un astfel de pret de vanzare, valoarea investitiei se scoate in 2-3 ani si de acolo poti sa te dezvolti si sa investesti pe mai departe. Afacerea asta e ca o vaca de muls. Pacat totusi ca taranul nostru inca nu stie sa se asocieze cu altul pentru a pune la cap asa o afacere. Nu stie si nu vrea nimeni sa il invete, pentru ca la mijloc sunt interese destul de mari.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu